Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής Υγείας: Αξιοπρέπεια (2015)

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζεται η παγκόσμια μέρα ψυχικής υγείας. Αυτή η ξεχωριστή μέρα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφιερώνετε σε ένα διαφορετικό ζήτημα που σχετίζεται με τη ψυχική υγεία με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση, ολόκληρου του κόσμου. Φέτος η θεματική αυτή έχει τίτλο «Αξιοπρέπεια στη Ψυχική Υγεία».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε ποικίλα μέρη του κόσμου υποβαθμίζονται και καταπατούνται. Χαρακτηριστικά όπως η περιθωριοποίηση, το στίγμα, ακόμα και κακοποίηση (σε όλες τις μορφές τις), από τον κοινωνικό περίγυρο και από τις ίδιες τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας αλλά και φτωχή παροχή υπηρεσιών τονίζουν τη σημαντικότητα αυτής της συζήτησης.

Η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση προς μια ζωή με αξιοπρέπεια για κάθε άτομο που περνάει από την διαδρομή της ψυχικής δυσχέρειας, με στήριγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και  κατευθυνόμενη από την πολιτική και τους νόμους ενός συνειδητοποιημένου κράτους, επιβάλλεται. Ακόμα, άλλοι παράγοντες που συντελούν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, είναι η επάρκεια των επαγγελματιών, η ενήμερη συγκατάθεση και ένταξη στη λήψη απόφασης των πασχόντων, καθώς και η ενημέρωση του κοινού.

human-rights-chart-16241994

Η εγγενή αξία του κάθε ατόμου, η οποία συνδέετε άμεσα με τον σεβασμό, την αναγνώριση, την αυτό-αξία και την δυνατότητα επιλογής του, αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά αυτού που αναφέρετε ως αξιοπρέπεια. Τα ποιο πάνω προκύπτουν από το σεβασμό προς ανθρώπινα δικαιώματα όπως : α) την ελευθερία από τη βία και την κακοποίηση, β) την ελευθερία από τις διακρίσεις, γ) της αυτονομίας και αυτοκαθορισμού, δ) της ένταξης στη ζωή της κοινότητας, και ε) τη συμμετοχή στη διαμόρφωσης πολιτικής (ONCHR, 2015).

universal-declaration-of-human-rights

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη ψυχική υγεία δεν είναι κάτι αυτονόητο και σταθερό αφού σύμφωνα με το WHO, δεν είναι κάτι που διατηρείται. Ο WHO εντοπίζει καταστάσεις απομόνωσης, απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνθήκες θεραπείας, κακοποίηση, ακόμα και υπό μορφή παραμέλησης στις δομές (νοσοκομεία, φυλακές, κ.ά.). Επίσης παρουσιάζει έντονα την κοινωνική αποθάρρυνση του δικαιώματος της επιλογής παροχής υπηρεσιών, αλλά και της όποιας διαχείρισης των οικονομικών ή και της ίδιας της ζωής των ψυχικά πασχόντων. Κοινές είναι και οι τάσεις άρνησης περίθαλψης των ψυχικά πασχόντων από τις κατάλληλες υπηρεσίες, η αποθάρρυνση προσπαθειών εκπαίδευσης και εργασίας, καθώς και η δημιουργία εμποδίων για τη συμμετοχή στην κοινότητα-κοινωνία. Τέλος, παραδείγματα όπως, η αποτροπή πρόσβασης σε αποφάσεις που αφορούν τους ίδιους τους πάσχοντες ή τη γενικότερη κοινωνία καθώς και σε κοινωνικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες συμβάλουν στη δυσλειτουργική αντιμετώπιση της κατάστασης (WHO, 2015).
EqualRIghts

Με σκοπό την ενίσχυση ενός λειτουργικότερου τρόπου αντιμετώπισής από το κοινό και από τους ιδικούς, ο WHO δημιούργησε το WHO Quality Rights Tool Kit, προσφέροντας κατά αυτό τον τρόπο την ανάπτυξη γνώσεων και ευαισθητοποίησης, επιδιώκοντας τη δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικότερης φροντίδα και δράσης.

WHO Quality Rights Tool Kit

Συγγραφή: Γεώργιος Πεπέτσιος – MSc (Cand.), CBT, EMDR, ADH

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *